Hormoonvrije spiralen

De hormoonvrije spiraal
De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het T-Safe koperspiraaltje is een anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar. Overige koperspiralen, zoals de Ballerine, Multi-Safe (short), Flexi-T en Gynefix, zijn geregistreerd voor vijf jaar.
Uiteraard kun je het spiraaltje ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar..

Werking
De werking is eenvoudig: in de baarmoeder geeft het spiraaltje geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden Er vindt géén abortus plaats, zoals vroeger gedacht werd. Een koperspiraaltje is werkzaam vanaf het moment van plaatsing.

Ook als morning-afterspiraal
Een koperspiraaltje werkt óók als morning-afterspiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het spiraaltje zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. De kans dat een zwangerschap wordt voorkomen bij een koperspiraaltje als morning-after methode is 99,9%.

T-Safe
De T-Safe heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof en koper. T-Safe is een spiraaltje dat pas na 10 jaar vervangen hoeft te worden. Het spiraaltje kan uiteraard ook gebruikt worden voor een kortere periode, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.
Kijk voor meer informatie op: www.t-safe.nl.

Multi-Safe (short)
Het Multi-Safe spiraaltje heeft een hoefijzervorm en is gemaakt van kunststof en koper. De Multi-Safe is geschikt voor vrouwen met een baarmoeder groter dan 6 cm. De Multi-Safe short is een kleinere variant en geschikt voor vrouwen met een baarmoeder kleiner dan 6 cm.
De Multi-Safe hoeft pas na 5 jaar vervangen te worden.
Kijk voor meer informatie op www.multi-safe.nl.

Ballerine
De Ballerine heeft een unieke en soepele 3D bolvorm. De Ballerine bestaat uit een aantal koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame met ‘memory shape’. Zodra het frame uit de inbrenghuls komt, krult het zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm. Door deze vorm vindt de Ballerine constant haar ideale positie in de baarmoeder.
De Ballerine is door de zeer dunne huls makkelijk te plaatsen en daardoor bijzonder geschikt voor jonge vrouwen, die nog niet eerder bevallen zijn. Door de kleine, buigzame bolvorm kan de Ballerine een mooi alternatief zijn voor vrouwen die minder goed reageren op andere koperspiralen. De Ballerine hoeft pas na 5 jaar vervangen te worden.
Kijk voor meer informatie op www.ballerine.nl.

Flexi-T
De Flexi-T heeft een T-vorm met afgeronde hoeken, gemaakt van kunststof en koper. Er zijn drie keuzes: de Flexi-T 300 voor een kleine baarmoeder, de Flexi-T +380 en Flexi-T +300 voor een grotere baarmoeder. De Flexi-T +380 (meer koper) voor de meest vruchtbare leeftijd na bevalling. De Flexi-T spiralen zijn 5 jaar werkzaam.