Luisa (30)

Heeft na de bevalling van haar eerste kindje een hormoonvrij koperspiraaltje laten plaatsen

“De pil was niet goed voor mij, ik kreeg er hartkloppingen en paniekaanvallen van. Daarom ben ik drie jaar voor ik zwanger werd, gestopt met anticonceptie. Nu wil ik geen risico nemen. We willen graag meer kinderen, maar nu nog niet. Tijdens bijeenkomsten van ons zwangerschapsclubje wisselen we ervaringen uit. Ik wil nooit meer aan de pil of iets met hormonen, dat is zeker, maar een spiraaltje vond ik eng. Er gaan veel negatieve verhalen de ronde.

De verloskundige heeft al die vooroordelen weggenomen en de ervaring van de andere vrouwen heeft mij over de streep getrokken. Het werd een hormoonvrij spiraaltje, omdat ik graag borstvoeding wilde geven. Mijn huisarts kon hem echter niet plaatsen, te weinig ervaring, en verwees me door naar het ziekenhuis. Maar dat werd erg kostbaar. Gelukkig kon de verloskundige me verder helpen.

Ik kreeg een recept en heb het koperspiraaltje bij de apotheek besteld. De kosten zie ik als een eenmalige investering. Om de pijn te verzachten, werd me aangeraden twee paracetamol te slikken. Dat was ik helemaal vergeten en zonder pijnbestrijding is het spiraaltje geplaatst.

Het viel me alles mee, de verloskundige legde stap voor stap uit wat ze ging doen en dat hielp enorm. Mijn tip: leg je focus op andere gedachten en niet op de angst voor wat komen gaat. Mijn focus lag op mijn rustige ademhaling en op haar stem, ik heb niets gevoeld. Daarna ben ik met man en kind in de stad wat gaan drinken. Zoals voorspeld, was de eerste menstruatie iets heviger en langer dan normaal, maar nu is alles weer gewoon.

Het is heerlijk dat ik nergens aan hoef te denken en met vrijen hebben we nergens last van. Het fijne is, dat ik bij elk ongemak de verloskundige kan bellen. De lijnen zijn kort, dat is prettig en vertrouwd.”