Veelgestelde vragen

Wanneer mag ik vrijen na plaatsing?
 • Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.
Kan ik direct tampons gebruiken na een spiraalplaatsing?
 • Je kunt gerust tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt laten plaatsen.
  Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet ’s nachts tijdens de eerste menstruatie.
  Je hoeft niet bang te zijn dat je met het verwijderen van een tampon het spiraaltje eruit trekt. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder en de draadjes hebben zich meestal om de baarmoedermond heen gekruld.
Kan ik een menstruatiecup gebruiken bij een spiraaltje?
 • Door de groeiende populariteit van de menstruatiecup is er onderzoek gedaan naar het gebruik van de cup door vrouwen die een spiraaltje dragen.

  In mei 2020 bleek uit het groot prospectief onderzoek van Long et al. dat er zeker een verhoogde kans is op expulsie voor cup-gebruiksters. In dit onderzoek werden 1.092 vrouwen na plaatsing van een spiraaltje drie jaar lang gevolgd. 24 maanden na aanvang van de studie had 17% van de vrouwen, die een cup gebruikten, een expulsie gehad. Bij vrouwen die geen cup gebruikten was dit slechts 5%. Van de vrouwen die een expulsie hadden ondervonden met een cup gaf 30% aan dat de expulsie plaatsvond tijdens het verwijderen van de cup.

   

  Advies
  Naar aanleiding van bovenstaand onderzoek én ervaringen uit de praktijk adviseren wij een menstruatiecup NIET te gebruiken in combinatie met een spiraaltje. Dit betekent namelijk een te groot risico op een expulsie (17%).
  Als je ondanks dit advies tóch een menstruatiecup wilt gebruiken, gebruik deze dan pas 3 maanden na plaatsing van je spiraaltje, omdat in de eerste maanden de kans op expulsie het grootst is. Verbreek heel voorzichtig het vacuüm alvorens de cup te verwijderen. Let erop dat je niet per ongeluk aan de draadjes van het spiraaltje trekt bij het verwijderen van de cup en controleer of het spiraaltje niet in je cup zit.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Je moet een arts raadplegen als:

 • Je last hebt van hevige buikpijn, extreem veel bloedverlies, koorts of ongewone vaginale afscheiding
 • Jij of je partner de onderkant van het spiraaltje kunt voelen
 • Jij of je partner ongemak ervaren tijdens of na het vrijen
 • Er bloedverlies is na het vrijen
 • Je het spiraaltje wilt laten verwijderen
Kan ik onvruchtbaar worden door het plaatsen van een spiraaltje?
 • Nee, het spiraaltje bedreigt op geen enkele manier de toekomstige vruchtbaarheid van de vrouw.
Ben ik na plaatsing van een spiraaltje meteen beschermd tegen zwangerschap?
 • Ja, je bent direct na plaatsing beschermd. Je hoeft dus geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken.

  Het spiraaltje kan het beste geplaatst worden tijdens of vlak na je menstruatie, aangezien je dan zeker weet dat je niet zwanger bent.

Hoe wordt een spiraaltje verwijderd?
 • Het verwijderen van het spiraaltje is een eenvoudige handeling. Door met een tangetje aan de draadjes te trekken kan de arts of verloskundige nagenoeg pijnloos het spiraaltje verwijderen. Desgewenst kan direct een nieuw spiraaltje geplaatst worden.
Wanneer kan ik zwanger worden na verwijdering van het spiraaltje?
 • Als het spiraaltje verwijderd is kan je meteen zwanger worden. Na de menstruatie wordt de binnenbekleding van de baarmoeder weer helemaal opnieuw opgebouwd, zodat een eventueel bevruchte eicel zich kan innestelen.
Kan mijn spiraaltje naar beneden zakken?
 • Het spiraaltje wordt boven in de baarmoeder geplaatst. Tijdens de menstruatiecyclus beweegt het spiraaltje in de baarmoeder op een natuurlijke manier en kan dus soms iets naar beneden zakken. Maar zolang het spiraaltje in de baarmoederholte zit ben je beschermd.
  Sommige artsen hanteren helaas nog steeds de oude regel dat een spiraaltje verwijderd moet worden, indien deze meer dan 1,5 cm onder de fundus (het bovenste gedeelte van de baarmoeder) ligt. Dat is absoluut onnodig! Het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) heeft in haar nieuwe Anticonceptie Richtlijn M02 geschreven dat het niet uitmaakt waar het spiraaltje zich bevindt in de baarmoeder, zolang het maar in de baarmoederholte zit.
  In slechts enkele gevallen wordt een spiraal uitgestoten.