Femke Karels

Verloskundigenpraktijk Bergweg

 

‘Het spiraaltje is een veilige en duurzame vorm van anticonceptie, het is eenvoudig te plaatsen en je hoeft er niet elke dag aan te denken. Ik zie het vaak gebeuren: vrouwen hebben het druk, vergeten de pil en hup, weer een kind. Nu bekend is dat wij mogen voorschrijven en plaatsen, weten steeds meer vrouwen ons te vinden.

In onze praktijk komen veel niet-westerse vrouwen. Voor hen is een spiraaltje niet de eerste vorm waar ze aan denken. Het zou abortief werken en er zou vuil achterblijven. Dat is onzin. Zo werkt het: het vreemde ding in de baarmoeder schrikt zaadjes af, zodat ze het eitje niet kunnen bereiken. Mocht dit wel gebeuren, dan kan het eitje niet innestelen. Een hormoonspiraaltje geeft plaatselijk hormonen af om de werking te versterken, daardoor kan de menstruatie wegblijven. Dat vinden vooral de partners lastig, het is onduidelijk wanneer een vrouw menstrueert en dus onrein is. Veel niet-westerse vrouwen kiezen dan ook voor een hormoonvrij koperspiraaltje waarbij de normale cyclus blijft bestaan.

Het is begrijpelijk dat vrouwen opzien tegen de plaatsing. Velen zijn net bevallen en moeten niet denken aan weer al dat gedoe. Maar het plaatsen is zo gepiept, een fluitje van een cent. Als je weer zwanger wilt worden, kunnen wij het spiraaltje eenvoudig verwijderen. En zo is het kringetje rond.’