Bij wie kun je terecht?

Je kunt bij diverse zorgverleners terecht voor een anticonceptieconsult en een spiraalplaatsing. Bijvoorbeeld bij de huisarts, gynaecoloog, privékliniek en verloskundige. De keuze voor de zorgverlener kun je baseren op jouw eigen voorkeur, zorgverzekering en/of financiële situatie. Het is ook goed om te weten dat (nog) niet elke huisarts of verloskundige spiralen plaatst. Vraag in dat geval gerust naar een collega huisarts of verloskundige die wel spiralen plaatst of kijk op deze website voor een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt.

Een spiraaltje laten plaatsen bij een verloskundige wordt door veel vrouwen als erg prettig ervaren. Je bent namelijk al zeer vertrouwd met je verloskundige en na een zwangerschap is het bespreken van anticonceptie een logische stap. Ook als je nog niet zwanger bent geweest kun je terecht bij veel verloskundigen.

Voor plaatsing van een spiraaltje door een gynaecoloog heb je een verwijzing nodig van de huisarts, die je kunt krijgen als jouw huisarts niet plaatst of er een specifieke reden voor is.