Anticonceptieconsult & Spiraalplaatsing

Het anticonceptieconsult

Iedere vrouw is anders wat betreft lichaam en wensen. Daarom is het goed om van te voren te bespreken welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Met je arts of verloskundige kun je de diverse anticonceptiemethoden doornemen, alsook jouw wensen, jouw verwachtingen en eventuele medische bijkomstigheden. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken.

Verloskundigen die zelf anticonceptie voorschrijven, bieden dit consult meestal aan tijdens de nacontrole van de zwangerschap. Ook als je niet zwanger bent geweest kun je bij hen terecht voor een apart anticonceptieconsult.

Vragen die door een arts of verloskundige gesteld kunnen worden:

  • Waarom wil je anticonceptie gebruiken?
  • Wat zijn je eerdere ervaringen met anticonceptiemiddelen?
  • Welke wensen en verwachtingen heb je bij anticonceptie?
  • Voor hoe lang wil je anticonceptie?
  • Hoe is jouw eigen menstruatiepatroon?
  • Wil jij je menstruatie kunnen beïnvloeden?
  • Geef je op dit moment borstvoeding?
  • Ben je mogelijk zwanger?
  • Heb je een voorkeur voor hormoonvrije of hormoonhoudende anticonceptie?
  • Hoe vaak wil je aan je anticonceptie denken?
  • Zijn de kosten van anticonceptie belangrijk voor jou?
  • Wil je direct weer vruchtbaar zijn als je stopt met anticonceptie?
  • Is er een kans dat je een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening) hebt?
  • Zijn er eventuele relevant (medische) aandoeningen of risicofactoren bij jouzelf of familie leden aanwezig?
  • Welke geneesmiddelen gebruik je nu?
  • Heb je op dit moment (onverklaarbare) vaginale klachten of een afwijking in de baarmoeder?

De spiraalplaatsing 

Het inbrengen van het spiraaltje is eenvoudig en gaat vrij snel. De afspraak voor de plaatsing van een spiraaltje duurt ongeveer 20 minuten. Het spiraaltje wordt meestal tijdens of vlak na de menstruatie ingebracht om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent en omdat het plaatsen iets gemakkelijker gaat. Indien er nog geen menstruatie heeft plaatsgevonden na de bevalling wordt de kans op zwangerschap eerst besproken.

De plaatsing gaat als volgt:

De daadwerkelijke plaatsing duurt ongeveer 5 minuten en de arts of verloskundige zal je tijdens dit proces begeleiden.

Na het plaatsnemen op de onderzoekstafel wordt met handmatig inwendig onderzoek de ligging van de baarmoeder gecontroleerd. Vervolgens wordt een speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien.
Om te weten of de baarmoeder geschikt is voor het spiraaltje wordt met een sonde (dun staafje) de lengte van de baarmoeder opgemeten. Daarna wordt het spiraaltje uit de verpakking gehaald en klaargemaakt voor plaatsing. De arts/verloskundige schuift met de inbrenghuls de spiraal in de baarmoeder. Tot slot wordt de huls teruggetrokken en worden de draadjes op de juiste lengte afgeknipt.

Hoewel de plaatsing zelf hooguit enkele minuten duurt, kan het een onaangenaam gevoel teweeg brengen die voor sommigen zelfs als pijnlijk kan worden ervaren. Je kunt het best een uur van te voren twee paracetamol tabletten of één ibuprofen innemen om de pijn te verminderen. Na de plaatsing is het verstandig even rust te nemen. Dus plan de plaatsing het liefst aan het eind van de dag.
Bij degenen die een of meerdere bevallingen achter de rug hebben, zal de plaatsing in de meeste gevallen soepel verlopen omdat de baarmoedermond wat flexibeler is.

Het is normaal dat na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik ontstaat. Mogelijk treedt er ook onregelmatig bloedverlies op omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Binnen 3 tot 6 maanden gaat dit voorbij en is het lichaam gewend aan het spiraaltje.

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole die zes weken later of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Tijdens deze nacontrole wordt gekeken of de spiraal nog goed op zijn plek zit en je geen klachten hebt. Daarna kun je zelf af en toe controleren of je draadjes nog kunt voelen.

Spiraal verwijderen

Het verwijderen van een spiraaltje is een eenvoudige handeling. Met een speculum en speciale tang wordt middels de touwtjes de spiraal weer verwijderd. Na de verwijdering kan zo nodig direct een nieuw spiraaltje worden geplaatst. Na de verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Over deze site

Het spiraaltje (Intra Uterine Device, IUD) is momenteel erg in opmars. Steeds meer vrouwen ontdekken de voordelen van deze vorm van anticonceptie. Behalve dat het een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie is, hoef je er na plaatsing niet meer aan te denken en ben je jarenlang beschermd tegen ongewenste zwangerschap. Dit geldt zowel voor de hormoonvrije als hormoonhoudende variant. Daarnaast is het relatief gezien ook een van de meest voordelige vormen van anticonceptie.

Alle informatie over het spiraaltje staat op deze website, zodat iedereen kennis kan maken met het anticonceptiespiraaltje en ook weet bij wie je voor een consult en/of plaatsing terecht kan.

 

ANTICONCEPTIE

Het spiraaltje is een van de vele vormen van anticonceptie. Wil je weten welke anticonceptiemiddelen er allemaal in Nederland beschikbaar zijn, kijk dan op de website van Anticonceptie.nl, Stichting Anticonceptie Nederland of RutgersWPF