De hormoonhoudende spiraal

De hormoonspiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof is levonorgestrel (ongeveer 0,02 mg per dag). De Mirena biedt bescherming tegen zwangerschap voor 6 jaar en de Kyleena voor 5 jaar¹.

Werking hormoonspiraal

De anticonceptieve werking van Mirena en Kyleena is gebaseerd op de volgende effecten¹:

  • Het slijm dat zich in het baarmoederhalskanaal bevindt wordt ‘taaier’, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
  • Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder kunnen zaadcellen hier niet normaal bewegen en functioneren. Dit verkleint de kans op een bevruchting.
  • Het baarmoederslijmvlies (dit is de ‘binnenbekleding’ van de baarmoeder) wordt niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan, als er toch een bevruchting plaatsvindt, een bevrucht eitje zich niet innestelen.
  • Door de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in de baarmoeder (de spiraal) kan een eitje dat eventueel is bevrucht zich niet innestelen.
  • Bij sommige vrouwen wordt de eisprong (ovulatie) onderdrukt. Als er geen eitje vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Zoals alle geneesmiddelen kan een hormoonhoudend spiraaltje bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt². Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of bijsluiter van Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.

 

Bron:
1. www.anticonceptie.nl, 2017