Voordelen en nadelen van een spiraaltje

Voordelen

Zowel de koperspiraal als de hormoonspiraal heeft een hoge betrouwbaarheid van >99%. Bovendien kun je het spiraaltje niet vergeten, of heeft bijv. diarree of overgeven geen invloed op de werking, waardoor je continue beschermd bent. Met een spiraaltje hoef je niet dagelijks aan je anticonceptie te denken.

Het spiraal is ook geschikt voor vrouwen die geen of minder hormonen in hun lichaam wensen en (nog) borstvoeding geven. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en het hormoonhoudend spiraaltje bevat een zeer lage dosis hormonen. Tot slot ben je met een spiraaltje jarenlang (5-10 jaar) beschermd, en is het spiraaltje één van de meest voordelige vormen van anticonceptie.

Nadelen

De nadelen van een spiraaltje zijn voornamelijk van praktische aard. Een spiraaltje moet door een arts of verloskundige worden geplaatst en verwijderd. De behandeling kan soms als wat pijnlijk worden ervaren. De menstruatie kan veranderen en meer of minder worden. Met het spiraaltje kan de menstruatieperiode niet gepland worden.

Kijk bij het hormoonvrij en hormoonhoudend spiraaltje voor de specifieke voor- en nadelen.